System doesn't start with new 4GB DDR3L RAm in dell inspiron N5010

Kilobyte Kid

System doesn't start with new 4GB DDR3L RAm in dell inspiron N5010

I just got new 4GB DDR3L 1600 MT/s (PC3L-12800) ram. But when I insert the RAM and start the system it doesn't start, rather gives blue error screen.

 

Kindly help me how to resolce it.

6 Replies
Community Manager

Re: System doesn't start with new 4GB DDR3L RAm in dell inspiron N5010

@whoisa_manThanks for contacting us today. I am sorry for the issues that you have experienced with your RAM. What is the full part number of your upgrade? This will be on the label and should be something like CT51264BF160B.C16F, etc. Having this information will help us determine if their is a compatability issue with the RAM. Other steps for troubleshooting this issue can be found here

YogiH, Crucial Moderator, US


________________________________________
How do I know what memory to buy?
Shop for your region: US | UK | EU | France | Global
I think my memory is bad. What do I do now?
FAQs and Top Forum Solutions
We want your feedback! Post in the Suggestion Box
Did a user help you? Say thanks by giving Kudos!
Still need help? Contact Customer Service
Want to be a Super User?
Kilobyte Kid

Re: System doesn't start with new 4GB DDR3L RAm in dell inspiron N5010

Full part number is : CT51264BF160B.16FMR

Name is : 4GB DDR3 PC3-12800 SODIMM 1.35

 

Kindly share your analysis.

Community Manager

Re: System doesn't start with new 4GB DDR3L RAm in dell inspiron N5010

[ Edited ]

@whoisa_man Thanks for the reply. It looks like you did purchase the upgrade we would recommend for your system, so it is not a compatibility issue causing the problem. Have you already attempted the basic troubleshooting steps that I linked to? If not, I would try those first, so we may determine if it is one bad memory module causing the issue. 

 

After attempting basic troubleshooting steps, I would recommend updating the BIOS. This system is older and it appears their is a BIOS update for it on Dell's site. However, updating the BIOS is done at your own risk and we can't offer any assistance with running the update. 

 

If you are still running into issues I would recommend contacting us directly using the link in my signature.

YogiH, Crucial Moderator, US


________________________________________
How do I know what memory to buy?
Shop for your region: US | UK | EU | France | Global
I think my memory is bad. What do I do now?
FAQs and Top Forum Solutions
We want your feedback! Post in the Suggestion Box
Did a user help you? Say thanks by giving Kudos!
Still need help? Contact Customer Service
Want to be a Super User?
Kilobyte Kid

Re: System doesn't start with new 4GB DDR3L RAm in dell inspiron N5010

I had already tried updated the BIOS before seeking for your help. But the module wasn't working.

I even tried to check whether the module is faulty or not but my system gets stuck when it starts checking memory with new module inserted (scheduling the memory checvk with old module).

 

So I had to forcefully shutdown the system. Since I tried my best to make the module work but nunfortunately it didn't work, so I've returned that module and my reseller will be sending the new module.

 

Hope the new stick works fine. In case if it doesn't I'll surly again get in touch with you guys and hoping for the resolution.

 

Thanks.

Highlighted
Community Manager

Re: System doesn't start with new 4GB DDR3L RAm in dell inspiron N5010

@whoisa_man Thanks for the update. Yes, please get in touch with us if you continue to run into issues. 

YogiH, Crucial Moderator, US


________________________________________
How do I know what memory to buy?
Shop for your region: US | UK | EU | France | Global
I think my memory is bad. What do I do now?
FAQs and Top Forum Solutions
We want your feedback! Post in the Suggestion Box
Did a user help you? Say thanks by giving Kudos!
Still need help? Contact Customer Service
Want to be a Super User?
Kilobyte Kid

Re: System doesn't start with new 4GB DDR3L RAm in dell inspiron N5010

Hello,

 

I got my new module today and still this one isn't working.

 

I tried all steps and did my best to make it work but unfortunately it's still not working.

 

Hoping for a quick reply and egtting it resolved.